خانه اخبار از دید “دیرنیش” ترکها و کردهای ساکن آزربایجان از حقوق برابر شهروندی...

از دید “دیرنیش” ترکها و کردهای ساکن آزربایجان از حقوق برابر شهروندی برخوردارند

مجید آراز فعال حرکت ملی اهل اورمیه و از اعضای تشکیلات مقاومت ملی آزربایجان ساکن شهر آنکارای ترکیه در گفتگوی خود با صدای آمریکا بخش ترکی آزربایجانی به موضوع انتخابات در آزربایجان و ایران به صورت کل و انتخابات در غرب آزربایجان و اورمیه به صورت جزء پرداخته و به ایراد نکته نظرات خود و تشکیلات متبوع خود پرداخت.

مجید آراز می گوید از نظر تشکیلات مقاومت ملی آزربایجان(دیرنیش) هیچ تفاوتی بین ترکها و کردهای ساکن آزربایجان از لحاظ حقوق شهروندی وجود ندارد. وی در مصاحبه خود با صدای آمریکا سعی داشت تا به تبیین مواضع اتخاذ شده از سوی تشکیلات متبوع خود بپردازد.

وی در ابتدای گفتگو به تشریح وضعیت انتخابات در ایران پرداخته و گفت: « انتخابات در ایران میدانی برای مسابقه قدرت بین نیروهای نظام می باشد و تمامی کسانی که در انتخابات پیروز می شوند یا نمی شوند اغلب از کسانی هستند که سابقا در نهادهای امنیتی همچون سپاه و اطلاعات رژیم فعالیت می کردند.»

وی همچنین معتقد است که در انتخابات دهم مجلس شورای اسلامی ایران و مجلس خبرگان نیروهای رئفورمیست یا اصلاح طلب و نزدیک به مواضع حسن روحانی و هاشمی رفسنجانی غالبا توانسته اند کرسی‌های دو مجلس را به دست آورند. وی پیروزی اصلاح‌طلبان در انتخابات را طبیعی خوانده و آن را به عنوان تمایل مردم در ایران به اصلاح و تغییر وضعیت اجتماعی، سیاسی و اقتصادی دانست.

این عضو تشکیلات مقاومت ملی آزربایجان می گوید اگرچه انتخابات در ایران تنها بین جناحهای راست و چپ حاکمیت می باشد؛ اما مسئله در آزربایجان و بویژه غرب آزربایجان با تهران تفاوت دارد. مردم در آزربایجان از کسانی که از منافع آزربایجان سخن می گوید حمایت می کند. بخصوص نامزدهایی که در مورد تدریس زبان ترکی در مدارس و احیای دریاچه اورمیه صحبت می کنند می توانند از حمایت مردمی بیشتری برخوردار باشند.

وی همچنین در خصوص مراحل انتخابات در آزربایجان و به خصوص غرب آزربایجان و شهر اورمیه گفت: «فعالیت فعالان حرکت ملی در غرب آزربایجان به خصوص اورمیه بیشتر به چشم می خورد. در مرحله نخست انتخابات مجلس در شهر اورمیه نادر قاضی‌پور به مجلس راه یافت و در مرحله دوم انتخابات از بین چهار نامزد، دو ترک و دو کرد نهایتا ۲ ترک به مجلس راه یافتند.»

مجید آراز راهیابی دو کاندید ترک در اورمیه به مجلس ایران را موضوعی طبیعی خواند و افزود: «این یک مسئله طبیعی است زیرا هر جریان سیاسی در هر میدانی تلاش دارد تا پیروزی را بدست آورد و در انتخابات نیز طرفین جریانها سعی داشتند تا کاندیدهای خود را به مجلس بفرستند. طبیعتا به لحاظ اکثریت ترک ساکن در اورمیه کاندیداهای ترک از اورمیه توانستند آرای لازم برای ورود به مجلس را بدست آورند.»

در مورد شکلگیری ادبیات نفرت در بین اتنیکهای کرد و ترک نیز وی به بیانیه چهارم تشکیلات مقاومت ملی در مورد انتخابات مجلس اشاره کرده و گفت: « گفتمان نفرت و نژادپرستی همواره محکوم است و ما هم پیش از این بارها این گفتمان را محکوم کرده ایم و در آینده نیز محکوم خواهیم کرد.

وی در این خصوص ادامه داد: «از نظر من غالب چارچوب فکری حرکت ملی آزربایجان مخالف ادبیات نفرت و نژادپرستی است، اما من در اینجا می توانم به نکته نظرات تشکیلات مقاومت ملی آزربایجان بپردازم. از نظر تشکیلات ما تمامی کسانی که در اراضی آزربایجان زندگی می کنند از لحاظ حقوق شهروندی از حقوق برابر برخوردارند. هم ترکها و هم کردها و هر اتنیک و اقلیت مذهبی دیگری در آزربایجان همگی از دید ما برابرند.»

«تشکیلات مقاومت ملی همواره در بیانیه های خود اعلام کرده که مخالف هر گونه ادبیات نفرت و نژادپرستی است و تنها مشکل ما گروهها و جریانهای سیاسی‌ای هستند که در قالب گروههای تروریستی امنیت منطقه را به خطر می اندازند و بزرگترین ضربه را به اقلیت کرد ساکن در منطقه وارد می کنند.»

وی ادامه داد: «من از اینجا تمامی فعالان ترک و کرد دعوت می کنم تا از بکارگیری ادبیات نفرت دوری کنند. این موضوع هیچ نفعی به انسانهای ساکن در منطقه نخواهد کرد. اما در حال حاضر فعالیتهای تروریستی در منطقه وجود دارد. این یک واقعیت است و نمی توان آن را نادیده گرفت. این مشکلات باید با گفتمان مناسب مطرح شود. گروههای تروریستی هیچ نفعی به کردها هم ندارند.»

وی در خصوص اظهارات ضد زن و ضد دموکراتیک یکی از نمایندگان مجلس در اورمیه گفت: «در شرایط دموکراتیک که بتوان برای انتخابات از تمامی جریانهای سیاسی کاندید فرستاده شود بی شک جایی برای کاندیداهای فعلی نخواهد بود اما در شرایط فعلی مردم کاندیداهای موجود را ارزیابی و بررسی می کند و سپس انتخاب می کند. بعد هم برای مثال قاضی پور در میتینگی با سخنان ضد زن و ضد دموکراتیک ظاهر می شود. طبیعتا هیچ منطقی و هیچ عقل سلیمی اجازه نمی دهد از این سخنان دفاع کرد. اما در پشت پرده جریانهای سیاسی اصلاح طلبان و تروریسم کردی از این اتفاقات سوء استفاده کرده و بر علیه منافع ترکها استفاده می کنند که موجب واکنش از این سو می گردد و شرایط بغرنجی را بوجود می آورد.»