متأسفانه روز گذشته شاهد آن بودیم که پرزیدنت بایدن در سخنان خود به مناسبت ۱۰۶-مین سالگرد اتفاقات رخداده در خلال جنگ جهانی اول از واژه نسلکشی ارامنه استفاده کرد.
واقعیت تاریخی این است که در جریان جنگ جهانی اول اقلیت ارمنی ساکن در آناتولی و شمال و جنوب آزربایجان با تحریک بعضی قدرتها و به هوای تأسیس ارمنستان بزرگ سر به طغیان برداشته و جمعیت کثیری از تورکان مسلمان را از قوبا و باکو گرفته تا ایروان، اورمیه، قارص، ارضروم و ماراش قتلعام کردند. لذا تورکان آزربایجان و آناتولی مجبور به دفاع از خود شده و در آن هنگامه متأسفانه جمعیت کثیری از دو طرف جان خود را از دست دادند. درنهایت دولت عثمانی که در وضعیت جنگ قرار داشت مجبور شد در مورد جمعیت ارمنی ساکن در مناطق جنگی سیاست کوچ اجباری را اجرا کند. این در حالی است که جمعیت ارمنی ساکن در بخشهای غربی آناتولی شامل سیاست کوچ اجباری نشدند و هیچ تعرضی به آنان نشد. پرواضح است اگر سیاست نسلکشی اجرا میشد ارامنه غرب آناتولی نیز اصولاً باید مورد هجوم قرار میگرفتند.
متأسفانه مسئله به اینجا نیز ختم نشد. در طول دهههای بعدی سیاست اخراج تورکان آزربایجان از ولایات ایروان و قاراباغ ادامه یافت تا جایی که حتی یک نفر آزربایجانی در ولایت تاریخی ایروان باقی نماند. ارامنه سیاستهای خصمانه خود را ادامه داده بعد از فروپاشی شوروی با قتل و غارت، یک میلیون آزربایجانی را از قاراباغ و هفت منطقه همجوار اخراج و مرتکب جنایات سهمگینی همچون قتلعام خوجالی شدند. آنان حاضر به تخلیه اراضی تحت اشغال نشدند چنانکه نهایتاً این امر با توسل بهروز توسط ارتش آزربایجان محقق شد.
دولتهای ترکیه و آزربایجان بارها اعلام کردهاند حاضرند تمامی آرشیوهای خود را باز کنند تا گروههای علمی چندجانبه در این مورد تحقیق علمی و بیطرفانه انجام دهند. ولی طرف ارمنی همواره از آن شانه خالی کرده است. بیشک حرکت سیاسی پرزیدنت بایدن نتیجهای جز تشدید سیاستهای اشغالگرانه، جنگطلبانه و دیگرستیزانه لوبی ارمنی و دولت ارمنستان نخواهد داشت و نخواهد توانست بر اتحاد و برادری آزربایجان و ترکیه سایه بیندازد.
پرزیدنت بایدن اگر دنبال عدالت و عدم تکرار نسلکشیهاست چرا قبل از قضاوت در مورد دیگران با تاریخ کشور خود که سرخپوستان بومی آمریکا را بهکلی نسلکشی کرد رودررو نمیشود؟! همچنین اگر شما خواهان عدالت هستید، چرا امروز ۳۵ میلیون تورک آزربایجانی ایران را که به طور سیستماتیک نسلکشی فرهنگی و استعمار اقتصادی و سیاسی میشوند را نمیبینید؟!
یقیناً بدون توجه به این واقعیات و نگاه همهجانبه و منصفانه؛ برخورد یکجانبه، طرفدارانه و سیاسی با موضوع کمکی به حل مسئله نخواهد کرد. ازنظر ما این طرز نگاه به مسئله قضاوت یکجانبه و غیر واقعگرایانه است.
ما احزاب و تشکلهای آزربایجان جنوبی امضاکننده این بیانیه ناراحتی خود از این برخورد سیاسی و غیر واقعگرایانه را بیان، آن را محکوم کرده و خواستار اصلاح آن هستیم.
به امید برقراری حق و عدالت
۱ – انستیتوی تحقیقاتی تبریز
۲- تشکیلات مقاومت ملی آزربایجان – دیرنیش
۳- جنبش دانشجویی آزربایجان – آزوح
۴- حزب دمکرات آزربایجان جنوبی – گآدپ
۵- حزب مرکزی آزربایجان
۲۵/۰۴/۲۰۲۱