ملت گرامی تورک آزربایجان و دانشجویان عزیزمان!
چنانکه میدانید، در ایران با روی کار آمدن رژیم ضدتورک پهلوی نه تنها کمترین فرصتی برای اصلاح مشکلات تورکان در این منطقه بوجود نیامد، بلکه با عمیق ترشدن چالشهای ملی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی ناامیدی مطلق بر ملتهای غیرفارس حاکم شد. رژیم اسلامی ایران هم در ادامهی رژیم پهلوی در هر فرصت سیاستهای تبعیض آمیز علیه آزربایجان را در پیش گرفته و با تمام قدرت به موجودیت تورک های آزربایجان و ساکن در ایران تاخت. این رژیم در مدارس، بازارها، ادارات، مناسبتهای ورزشی و به طور کلی در همه عرصه های زندگی، استراتژی دولتی ضد تورک براه انداخته است.
زمانی که رادیو و تلویزیون رسمی دولتی در سال ۱۳۷۴( ۱۹۹۵) یک نظرسنجی۷ماده ای پخش کرد، سیاست ضدتورکی رژیم به اوج خود رسید. در این نظرسنجی از مردم سؤالات زیر پرسیده شد:
۱- اگر روزی قصد ازدواج داشته باشید، آیا حاضرید با یک فرد ترک ازدواج کنید؟
۲- چنانچه فرزند دختری داشته باشید و روزی بخواهد ازدواج کند، آیا حاضرید او را به یک مرد ترک بدهید؟
۳- برای شرکت در بعضی از مراسم خاص مثل عاشورا و تاسوعا آیا حاضرید در مجالس یا دسته جات ترکها شرکت کنید؟
۴- اگر بخواهید خانه ای بگیرید و ببینید که همسایه دیوار به دیوار یا آپارتمان مجاور شما ترک هستند، آیا حاضرید در مراسم آنها شرکت کنید.
۵- یا حاضرید با فردی ترک در اتاق همکار باشید؟
۶- آیا حاضرید در محله ای که اکثریت آنها ترک هستند، مسکن بگیرید؟
۷- آیا حاضرید با فردی ترک رفت و آمد داشته باشید، او را به خانه خود مهمان کنید و یا به خانه آنها بروید؟
لازم به یاد آوری است که این نظرسنجی رسماً از طرف ارگان رسمی دولت بنام “مرکز تحقیقات، مطالعات و سنجش برنامه ای صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران” در مناطق بیست گانه تهران و شهرستان قم با عنوانها «فاصله اجتماعی» در اردیبهشت سال ۱۳۷۴ صورت گرفت.
نظرسنجی فاشیستی فوق الذکربه زودی اعتراضات «ملت تورک آزربایجان» ، به خصوص دانشجویان دانشگاههای تبریز و دیگر مناطق آزربایجان و سایرمراکز آموزشی ایران را در بر گرفت. ملت تورک با تمام امکانات در مقابل فاشیسم به پا خواسته و رژیم ایران نیز بنا طبیعت وحشی خود، پاسخ خونین به اعتراضات داد. دستگیریها و شکنجه ها آغاز شد. رژیم از یک سو به دستور رهبر خود سیاست ضربت را در پیش گرفت و از سوی دیگر با این ادعا که نظرسنجی توطئه ای از خارج بوده سعی در آرامسازی ملت تورک کرد. رژیم فارسگرا، با ایجاد ساختگی جو محکمهَ عاملان نظرسنجی سعی در فریب ملت تورک کرد.
ادعایی که هرگز اجرایی نگردید!. ۱۹ /اردیبهشت /۱۳۷۴، (۹مای۹۵)، به یکی از خاطرهانگیزترین روزهای تاریخ مبارزات ملی دانشجویان تورک آزربایجان تبدیل شد. اگرچه مقامات رژیم به ویژه سازمان صداوسیما شروع به عذرخواهی از ملت تورک کردند اما دانشجوی تورک آزربایجانی به عنوان یک متفکر و روشنفکر ملت خویش و به عنوان یک نیروی ایستا و آینده ساز، چنین رفتارهای آپارتایدی را فراموش نکرده و نخواهد کرد! یک دانشجوی آزربایجانی می داند که تورک بودن یعنی مخالفت با ظلم. دانشجوی آزربایجانی می داند که رزمنده ملی و ناجی ملت خود است و دستهای تجاوز به عرف و ناموس ملتش باید از ریشه کنده شود.
از این رو «حرکت ملی آزربایجان» با اعلام ۱۹ اردیبهشت/ ۹مای بعنوان «روز دانشآموز آزربایجان جنوبی» در تلاش است تا اهمیت تاریخی همبستگی و مقاومت فرزندان دانشجوی خود را نشان دهد.
روز دانشجوی آزربایجان جنوبی بر تمامی دانشجویان تورک مبارک باد.
زنده باد دانشجوی تورک آزربایجانی، زنده باد ۱۹ اردیبهشت / ۹ مای، روز دانشجو!
“مرکز همکاری تشکیلاتهای آزربایجان جنوبی”
اتحادیه دمکراتیک ترکهای آزربایجان جنوبی-گادتب
تشکیلات مقاومت ملی آزربایجان –دیرنیش
جبهه آزادی -گاماج
جنبش دانشجویی آزربایجان- آزوح
حزب استقلال آزربایجان جنوبی-گایپ
حزب دمکرات آزربایجان جنوبی-گادپ
حزب لیبرال دموکرات آزربایجان جنوبی-گالدپ
حزب مرکزی آزربایجان-آ م پ
۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۱